Skialp Engadin: Piz Chalchagn 3154m.
22.02.2015Švajčiarsko - Berninské Alpy - Engadin - Morteratsch Bahnhof
Engadin je úžasný svojou variabilitou podmienok pre skialpinistov. V ten deň som sa autom otočil kôli snehovej víchrici na Julierpasse, neskôr kôli hustému sneženiu na Maloji. Autom som potom zašiel až na Berninapass. Tu už bola viditeľnosť lepšia ale stále silný vietor. Vrátil som sa o kúsok nižšie smerom ku Pontresine, fronta nasúvajúca sa od JZ obtekajúc najvyššie vrchy Berniny a spol. tu vytvorila akési okno pekného počasia obklopené mrakmi všade naokolo.
Na parkovisku neďaleko stanice Morteratsch som hodil pár mincí do automatu (celý deň stojí 9ChF.) a vyrazil som s lyžami v ruke ku stanici a rovnomennému hotelu. Hneď po prejdení cez koľajnice som odbočil doprava na stopu vychodenú od snežníc, rozoznal som aj nejaké lyžiarske stopy.
Serpentínami v lese som sa prešlapanou stopou turistickým chodníčkom dostal na čistinku s chatkou, pokračoval som ďalej smerom hore až po križovatku turistických značiek. Odbočiť tu treba vpravo smerom na vyhliadku. Odtiaľ som pokračoval serpentínami priesekom v lese až nad pásmo lesa. Tu sa otvárajú výhľady nielen na okolité kopce ale aj na rozľahlú plošinu s pahorkami. Hotové bludisko.
Výstup na Piz Chalchagn vedie okrajom tohto bludiska. Stopa mi zakrátko zmizla, vietor urobil svoje a tak som sa musel orientovať len podľa terénu a hľadal som najlogickejšiu výstupovú trasu. Tú sa mi podarilo nájsť keď som vošiel do kuloáru otočeného na juh. Po vypadnutej lavíne som sa opatrne krátkymi serpentínami dostal na vrcholový hrebeň. Krátko pod ním je nepríjemné miesto, kde sa zvyknú ukladať snehové vankúše, strmosť tu dosahuje 35 stupňov.
Záver po vysneženom vrcholovom hrebeni som si už vychutnával. Treba dávať pozor na preveje na severnej strane. Dole som vzhľadom na podmienky zjazdoval veľmi opatrne popri mojej výstupovej stope.
Z vrcholu Piz Chalchagn sú výborné výhľady nielen na najvyššie vrcholy Berninských Álp ale aj do dolín Morteratsch a Val Roseg. Skialpových možností a variánt je v tejto oblasti neúrekom.
Čas výstupu 3-4 hod., prevýšenie 1250 v.m.
Martin Bartoň
Fotky Skialp Engadin: Piz Chalchagn 3154m.
Súvisiace články:
Podpor Vetroplacha
Top Články - za 30 dní
- Skialpinizmus s ľudskou tvárou (1926x)
- Zlomisková dolina: dymiace sopky a lepidlo (1592x)
- Skialpaktuál z nedeľnej Mengusovskej doliny (1529x)
- 6 dní, za 7 horami, 8-členná družina – Skialpový prechod okolo Ortleru s prázdnou nádržou (1468x)
- Ultra Kras 55 (1378x)
- ALS beh Kozí kameň 2024 (1313x)
- Kôprovské sedlá na pohodu (1189x)
- Najkrajšie Kysucké rozhľadne - časť 1. (1179x)
- Parádne žiletkárske stúpania: Horná Dúbrava, Kľačany, Pitelová (1133x)
- Marmolada cez Westgrat (1055x)
Fórum
- Skialpinizmus s ľudskou tvárou
15.05.2024 - príspevok k diskusii
Tatry sú maličké a vhodných dní neveľa... Ak by si náhodou potreboval pár záberov vašej práve ukončenej realizácie z Vyšnej snežnej lávky tak sa ozvi... - Skialpinizmus s ľudskou tvárou
08.05.2024 - príspevok k diskusii
Som ostal v nemom úžase..ďakujem za článok,Teším sa na pokračovanie :) - Bočné asfaltky v Ostrôžkoch a Javorí
12.04.2024 - príspevok k diskusii
toto si u teba rezervujem na dalsi rok, tieto biele panoramy zazit a na biku. to pave je uplne nelogicke, na mostiku, vzdy sa to robi opacne, kvoli re... - Bočné asfaltky v Ostrôžkoch a Javorí
12.04.2024 - príspevok k diskusii
Nádherné obdobie aj počasie na potulky týmito krajmi si si vybral ;-) A keď pôjdeš nabudúce, odskoč si cestou na Budinskú skalu a Jánošíkovú skrýšu p... - Skialp Val Forno: Cima di Rosso 3365m.
09.04.2024 - príspevok k diskusii
snehu ako v januari, tak tomu sa hovori konzumacia v pizzerii a potom dotlac v cukrarni. radost pozerat a lyzovat. - Parádne žiletkárske stúpania: Horná Dúbrava, Kľačany, Pitelová
09.04.2024 - príspevok k diskusii
Vďaka za tip na dobrý tréning - Hornej Dúbrave som sa "vytrvalo" vyhýbal, práve kvôli stavu asfaltu. - Parádne žiletkárske stúpania: Horná Dúbrava, Kľačany, Pitelová
04.04.2024 - príspevok k diskusii
Tipujem, že tá horská, tá ma zvykne vyškoliť takto na začiatku sezóny ;-)